دانشگاه فنی و حرفهایفصلنامه علمی کارافن2382-979617220200822Estimation of Energy Balance and Greenhouse Gas Emissions in Dairy Farms (Case study: Qazvin Province)برآورد بیلان انرژی و انتشار گازهای گلخانه ای در واحدهای پرورش گاو شیری (مطالعه موردی: استان قزوین)132111920410.48301/kssa.2020.119204FAرسول لقمانپور زرینیعضو هیات علمی، گروه ماشینهای کشاورزی، آموزشکده کشاورزی ساری، دانشگاه فنی و حرفهای استان مازندران، ایران.0000-0002-7348-2851حسن نبیپور افروزیعضو هیات علمی، گروه علوم دامی، آموزشکده کشاورزی ساری، دانشگاه فنی و حرفهای استان مازندران، ایران.Journal Article20200426Investigation of energy consumption and its management in industrial and semi-industrial units of livestock breeding is one of the most important issues in economy and energy of these units. The present study was conducted to investigate the energy flow and greenhouse gas emissions in dairy farms in Qazvin Province. Data was collected through questionnaires and face-to-face interviews with 62 dairy farm managers . The results showed that the total energy input to produce one liter of milk was 27.8 MJ. In addition, livestock and fuel feeders with 48% and 29% share were the most energy consuming units. Energy efficiency in this study was estimated to be 0.25. Greenhouse gas emissions were calculated to be 0.65 kg of carbon dioxide per liter of milk and among the inputs used, machinery and fuel accounted for 72% and 24% of greenhouse gas emissions, respectively,. Based on the results obtained, it is possible to increase energy efficiency and reduce environmental impacts by replacing low performance machines and equipment with higher performance ones and by consuming natural gas fuel instead of diesel fuel. It is also possible to reduce energy consumption by appropriately managing diets and using optimal nutritional patterns and suitable nutrition.بررسی میزان مصرف انرژی و مدیریت آن در واحدهای پرورش دام، یکی از مهمترین مسائل در اقتصاد و انرژی این واحدها است. مطالعه حاضر جهت بررسی جریان انرژی و انتشار گازهای گلخانهای در واحدهای پرورش گاوشیری استان قزوین اجرا شد. اطلاعات از طریق تکمیل پرسشنامه و مصاحبه حضوری با 62 مدیر واحدهای پرورش گاوشیری جمعآوری شد. نتایج نشان داد که مجموع انرژیهای ورودی جهت تولید یک لیتر شیر برابر با 8/27 مگاژول بوده است. همچنین نهادهای خوراک دام و سوخت با سهم 48 و 29 درصدی پرمصرفترین نهادهها انرژی بودند. کارایی انرژی در این مطالعه برابر با 25/0 برآورد شد. میزان انتشار گازهای گلخانهای 65/0 کیوگرم دیاکسیدکربن به ازای تولید یک لیتر شیر محاسبه شد که در بین نهادههای مورد استفاده، ماشینها و سوخت با سهم 72 و 24 درصدی بیشتری نقش را در انتشار گازهای گلخانهای را دارا بودند. با توجه به نتایج بهدست آمده، میتوان با جایگزین نمودن تجهیزات با عملکرد بالاتر و با مصرف سوخت گاز طبیعی به جای سوخت دیزل، سبب افزایش کارایی انرژی و همچنین کاهش آثار سوء زیست محیطی شد. همچنین با مدیریت و جیرهبندی صحیح و استفاده از الگوهای تغذیه بهینه و خوراک مناسب میتوان مصرف انرژی خوراک را کاهش داد.https://karafan.tvu.ac.ir/article_119204_313f05532d6b882ca60c958468229104.pdfدانشگاه فنی و حرفهایفصلنامه علمی کارافن2382-979617220200822Seaweed Extract: Innovation for Organic Agricultureعصاره جلبک دریایی، دستاوردی برای کشاورزی ارگانیک233411920610.48301/kssa.2020.119206FAسعیدرضا یعقوبیاستادیار، دپارتمان زراعت، دانشکده کشاورزی سمنگان، دانشگاه فنی و حرفه ای استان خراسان شمالی، ایران.0000-0001-6893-7308Journal Article20200426Due to the development of human societies, food security has become a priority. Technological advancements and introduction of chemical fertilizers and pesticides have provided sufficient quantities of food in recent decades, but food quality is questioned. Fertilizers from natural sources might be a practical solution. Coastal farmers in various countries have been applying seaweed for crop growth and development for many years. Nowadays, with technological development, some species of seaweed such as <em>Ascophyllum nodosum</em> are cultivated and processed as seaweed extract alone or mixed with other fertilizers to be used by farmers. Although seaweed extract contains small amounts of mineral nutrients, it has been applied widely as a growth stimulator for improving and accelerating crop growth and development and eliminating environmental stresses.با توسعه جوامع بشری، ایجاد امنیت غذایی در اولویت قرار گرفته است. هر چند جامعه بشری با پیشرفت تکنولوژی و معرفی کودهای شیمیایی و سموم دفع آفات نباتی توانسته باعث افزایش چشمگیر تولید غذا گردد ولی هنوز هم کیفیت غذا جزو مسائل پر اهمیت محسوب میشود. یک راهکار مناسب، کاربرد کودهای با منشأ آلی است. از سالیان طولانی، کشاورزان مناطق ساحلی، جلبکهای دریایی را برای افزایش رشد گیاهان در مزارع خود استفاده میکردند. امروزه با پیشرفت تکنولوژی، برخی از گونههای جلبکهای دریایی، تولید و فراوری شدهاند و بهصورت جداگانه یا مخلوط با سایر ترکیبات کودی، مورد استفاده تولیدکنندگان بخش کشاورزی قرار میگیرند. هرچند کود عصاره جلبک دریایی، عناصر غذایی ناچیزی دارد ولی به دلیل دارا بودن مقادیر بالایی از مواد تنظیمکننده رشد گیاهی بهصورت طبیعی، به عنوان محرک رشد در بهبود و تسریع رشد و رفع عوارض حاصل از تنشهای محیطی در گیاهان، کاربردهای فراوانی یافته است.https://karafan.tvu.ac.ir/article_119206_c2e63a94ec26d19f60ae059edcdda6fc.pdfدانشگاه فنی و حرفهایفصلنامه علمی کارافن2382-979617220200822An investigation of the Susceptibility of 10 Iranian Grape Cultivars to Lobesia botrana (Lep.: Tortricidae)بررسی حساسیت ده رقم انگور ایرانی به کرم خوشه خوار355311921010.48301/kssa.2020.119210FAمحمد شجاع الدینیدپارتمان کشاورزی، آموزشکده فنی کشاورزی شهریار، دانشگاه فنی و حرفهای استان تهران، ایران.0000-0001-8047-8378رقیه امیریدانشآموخته کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.سکینه باباییدپارتمان کشاورزی، آموزشکده فنی کشاورزی شهریار، دانشگاه فنی و حرفهای استان تهران، ایران.0000-0003-1039-4691Journal Article20200509European grapevine moth, <em>Lobesia botrana </em>(Lep: Tortricidae), is one of the most significant pests in Iran and the world. This research was conducted in three parts; the first part aims to measure nutritional indices of <em>L. botrana</em> on ten Iranian grapes cultivars, the second part of this study is dedicated to investigating the physical and chemical characteristics of fruit cultivars, and the third part is related to larval host preference and moth egg laying preference. The results illustrated a significant difference between nutritional indices between grape cultivars. The cultivars Sefid Angoor Ghoochan and Sahebi Siah revealed antixenotic and antibiotic properties against larval feeding, and also showed ovipositional antixenosis, demonstrating their relatively high resistance against the aforementioned pest. The cultivars Rotabi Sefid Zarghan and Keshmeshi Bavanat were found to be relatively susceptible cultivars. The findings of the present research offer fundamental information on susceptible and resistant cultivars of grape against the pest <em>L. botrana</em>. کرم خوشهخوار انگور (<em>Lobesia botrana</em>) یکی از مهمترین آفات انگور در ایران و جهان محسوب میشود. این تحقیق، در سه بخش انجام شد. هدف از بخش اول، اندازهگیری شاخصهای تغذیهای در لارو کرم خوشهخوار روی 10 رقم انگور بومی ایران و استان فارس بود. در بخش دوم، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی انگور در ده رقم، مطالعه شد و در بخش سوم، ترجیح میزبانی لارو و ترجیح تخمریزی شبپرههای ماده آفت، بررسی گردید. نتایج نشان دادند که شاخصهای تغذیهای لارو در ارقام مورد تغذیه، تفاوت معنیداری با یکدیگر دارند. ارقام سفید انگور قوچان و صاحبی سیاه، خصوصیات آنتیزنوزی و آنتیبیوزی علیه تغذیه لاروها دارند و همچنین دارای آنتیزنوز تخمریزی علیه شبپرههای ماده هستند و به عنوان ارقام نسبتاً مقاوم در برابر کرم خوشهخوار انگور شناخته شدند. در حالی که ارقام رطبی سفید زرقان و کشمشی بوانات، بیشتر از سایر ارقام، مطلوب لاروها بودند و بیشتر مورد تغذیه قرار گرفتند. https://karafan.tvu.ac.ir/article_119210_05a792417fde347d4c0f88dd7f932736.pdfدانشگاه فنی و حرفهایفصلنامه علمی کارافن2382-979617220200822A Study of the Physical and Mechanical Properties of Scots Pine Fire Retardant Treated Thermowoodبررسی ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی چوب کاج جنگلی کندسوز و ترمووود شده556811921210.48301/kssa.2020.119212FAانوشه فاضلیدانشجوی دکترا، گروه تکنولوژی و مهندسی چوب، دانشکده مهندسی چوب و کاغذ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران.0000-0002-4212-7283آیسونا طلاییاستادیار، گروه علوم و صنایع چوب، دانشکده مهندسی مواد و فناوری های نوین، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران، ایران.Journal Article20200311In the present study, the physical and mechanical properties of fire retardant treated thermowood of scots pine (<em>Pinus sylvestris </em>L.) was evaluated<strong>.</strong> Specimens were impregnated with %7 solution of borax fire retardant for 40 minutes at the pressure of 4 bars. Heat treatments were carried out at temperatures of 170 <sup>◦</sup>C and 190 <sup>◦</sup>C for 3 hours. Surface quality, color change and glueline shear strength of specimens were verified. Surface roughness according to ISO-4287 and color change according to ASTM D-2244 were studied with variables of impregnation and heat treatment temperature. Glueline shear strength was measured according to ASTM D-905 with variables of impregnation, heat treatment temperature and resin type. Results indicated that borax fire retardant increased surface roughness while heat treatment decreased surface roughness. As heat treatment temperature increased, the surface roughness diminished. Color of specimens became darker as the temperature of heat treatment was raised. Fire retardant treated thermowood showed the most color change. Impregnating with borax weakened the bonding strength. Glueline shear strength in fire retardant treated specimens was higher than fire retardant treated thermowood. Fire retardant treated thermowoods displayed greater glueline shear strength than thermowoods.در پژوهش حاضر، ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی چوب کاج جنگلی (<em>Pinus sylvestris </em>L.) کندسوز و ترمووود شده بررسی شد. به این منظور، اشباع نمونهها با محلول کندسوزکننده بوراکس با غلظت 7 درصد و به مدت 40 دقیقه و در فشار 4 بار انجام شد. تیمار حرارتی در دماهای<sup>◦</sup>C 170 و<sup>◦</sup>C 190 و به مدت 3 ساعت انجام شد. کیفیت سطح، تغییر رنگ و مقاومت برشی خط چسب نمونهها بررسی شد. زبری سطح طبق استانداردISO-4287 و رنگسنجی مطابق استانداردASTM D-2244 و با عوامل متغیر اشباع و دمای تیمار حرارتی انجام شد. مقاومت برشی خط چسب با عوامل متغیر اشباع، دمای تیمار حرارتی و نوع چسب، مطابق استاندارد ASTM D-905 انجام شد. نتایج نشان داد اشباع نمونهها با کندسوزکننده بوراکس، موجب افزایش زبری سطح و تیمار حرارتی سبب کاهش زبری سطح گردید. با افرایش دمای تیمار حرارتی، زبری سطح کاهش یافت. در اثر افزایش دمای تیمار حرارتی، رنگ نمونهها تیرهتر شد. بیشترین تغییر رنگ در نمونههای کندسوز و ترمووود شده مشاهده شد. در اثر اشباع با بوراکس، مقاومت اتصال ضعیف شد. مقاومت برشی خط چسب در نمونههای کندسوز شده، بیشتر از نمونههای کندسوز و ترمووود شده بود. در نمونههای کندسوز و ترمووود شده، نسبت به ترمووودها مقاومت برشی خط چسب بیشتری، مشاهده شد.https://karafan.tvu.ac.ir/article_119212_d7b0ce69841d9a966356dcec3522f625.pdfدانشگاه فنی و حرفهایفصلنامه علمی کارافن2382-979617220200822Identification and Explanation of Cleaner Production Indicators and Solutions in Medium Density Fiberboard (MDF) Factoryشناسایی و تبیین شاخصها و راهکارهای تولید پاکتر در کارخانه تخته فیبر دانسیته متوسط (MDF)698311921310.48301/kssa.2020.119213FAفاطمه حسنی خورشیدیدانشجوی دکتری، مهندسی صنایع چوب و فرآوردههای سلولزی، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.0000-0001-5159-402Xمجید عزیزیاستاد گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشکده منابع طبیعی،دانشگاه تهران، کرج، ایران.حمید زارع حسین آبادیدانشیار گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشکده منابع طبیعی،دانشگاه تهران، کرج، ایران.مهدی فائزی پوردانشیار گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشکده منابع طبیعی،دانشگاه تهران، کرج، ایران.Journal Article20200516Cleaner production helps preserve raw materials and water. It also eliminates hazardous materials and reduces the amount of emission toxicity as well as waste in the production process. This type of production is a universal strategy to make the necessary changes to technology and industry. Since factories of medium density fiberboard face such problems as excessive energy consumption and production of significant amounts of solid waste, reducing the adverse effects of these problems, in line with cleaner production strategies, should be considered a priority in planning. This article describes the results of the first phase of a research project which aimed to prioritize the cleaner production criteria in a medium density fiberboard factory through a hierarchical analysis process. After rigorous field research, the main criteria of product improvement, process change, recycling, implementation of BOM system, and human resources were identified and subsequently divided into 62 sub-criteria.تولید پاکتر سبب حفظ مواد اولیه، آب، انرژی بر طرف کردن مواد اولیه خطرناک و کاهش مقدار و سمیت مواد منتشره و زبالهها در طول فرایند تولید میشود. این تولید، راهبردی جهانی بهمنظور ایجاد تغییرات موردنیاز در تکنولوژی و صنعت میباشد. از آنجایی که کارخانهها تخته فیبر دانسیته متوسط با مشکلاتی چون مصرف بیرویه انرژی، تولید مقدار قابلتوجهی ضایعات جامد و مواد اولیه خام و ... مواجه میباشند. لذا باید کاهش اثرات سوء این مشکلات را در همسویی با استراتژیهای تولید پاکتر، در اولویت برنامههای خود قرار دهند. این مقاله به تشریح نتایج بخش اول پروژه تحقیقاتی اولویتبندی شاخصها و راهکارهای تولید پاکتر در کارخانه تخته فیبر دانسیته متوسط به روش فرایند تحلیل سلسلهمراتبی میپردازد. پس از تحقیقات میدانی شاخصهای اصلی تولید پاکتر در این صنعت به 62 زیر شاخص در ۵ شاخص اصلی (اصلاح محصول، تغییر فرایند، بازیافت، اجرای نظام BOM و سرمایههای انسانی) شناسایی و تقسیم شدند. https://karafan.tvu.ac.ir/article_119213_9cab20222a112967b72b5f9ad087ba77.pdfدانشگاه فنی و حرفهایفصلنامه علمی کارافن2382-979617220200822Investigation of Changing Trends in Morphological and Anatomical Characteristics of fraxinus excelsior in Stem Radial Axis (Case Study: Mazandaran Province)بررسی روند تغییرات ویژگی های مورفولوژی و آناتومی چوب درخت زبان گنجشک (Fraxinus excelsior) در محور شعاعی ساقه (مطالعه موردی استان مازندران)859611921410.48301/kssa.2020.119214FAعلی حسن پور تیچیدپارتمان علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشکده شهید هاشمینژاد، دانشگاه فنی و حرفهای استان مازندران، ایران.0000-0001-9672-6452مجتبی رضانژاد دیوکلاییدپارتمان علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشکده شهید هاشمینژاد، دانشگاه فنی و حرفهای استان مازندران، ایران.امین خطیریدانشجوی کارشناسی، گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشکده شهید هاشمینژاد، دانشگاه فنی و حرفهای استان مازندران، ایران.0000-0002-8634-6437رضا علیزادهدانشجوی کارشناسی، گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشکده شهید هاشمینژاد، دانشگاه فنی و حرفهای استان مازندران، ایران.Journal Article20200509In this research study, the biometric properties of fibers and microscopy of fraxinus wood were investigated. For this purpose, a perfectly healthy stem of the fraxinus tree native to Chamestan area was selected and one disc of 5 cm thickness was prepared at breast height. In transverse direction, the test specimens were cut 2 × 2 cm to 3 cm from the pith to the bark sequentially and examined. Then, the biometric properties of the fibers including fiber length, fiber lumen diameter, cell wall thickness and fiber diameter were measured. <br /> The results showed that all the dimensional properties of the fibers from the brain to the skin were increasing. In order to microscopically study fraxinus tree wood, microscopic sections of three transverse, tangential and radial surfaces of wood close to the bark of the fraxinus tree were prepared and evaluated by a light microscope. Results of the anatomical study indicated that the fraxinus tree is a ring porous hardwood species with distinct growth, simple perforation plates and scalariform, alternate intervessel pits and without tyloses.در این تحقیق، به بررسی ویژگی بیومتری الیاف و میکروسکوپی چوب زبان گنجشک پرداخته شد. به همین منظور، یک ساقه کاملاً سالم درخت زبان گنجشک بومی منطقه چمستان انتخاب و یک دیسک به ضخامت 5 سانتیمتر در ارتفاع قطر برابر سینه تهیه و در جهت عرضی نمونههای آزمونی cm2×2 به طول cm 3 از مغز به سمت پوست به صورت متوالی قطع و بررسی شد. سپس خواص بیومتری الیاف شامل طول الیاف، قطر حفره سلولی، قطر کلی فیبر و ضخامت دیواره سلولی اندازهگیری شده است. نتایج حاصل از بررسیها نشان داد که روند تغییرات این ویژگیهای از ناحیه مغز به سمت ناحیه پوست، یک الگوی افزایشی را طی میکند. به منظور مطالعه میکروسکوپی چوب درخت زبان گنجشک، مقاطع میکروسکوپی از سه سطح عرضی، مماسی و شعاعی چوب نزدیک به پوست درخت زبان گنجشک تهیه و توسط یک میکروسکوپ نوری، ارزیابی شد. نتایج بررسیهای آناتومی، بیانگر آن بود که درخت زبان گنجشک، جزو گونههای پهنبرگ بخش روزنهای، مرز حلقه رویشی مشخص، دریچه آوندی ساده، منافذ بین دیواره آوند از نوع متناوب و فاقد تیل میباشد. https://karafan.tvu.ac.ir/article_119214_2d4e39bece29ba449d1a31d8ad6d7550.pdfدانشگاه فنی و حرفهایفصلنامه علمی کارافن2382-979617220200822Expression of IGF-I Gene in Breast Muscle and its Relation to Body Weight in Japanese Quail and Manchurian Breedsبیان ژن IGF-I در عضله سینه و ارتباط آن با وزن بدن در نژادهای بلدرچین ژاپنی و مانچوریا9710511921610.48301/kssa.2020.119216FAوحید بهرام پوراستادیار، گروه علوم دامی، آموزشکده کشاورزی رضوان، دانشگاه فنی و حرفه ای استان کرمان، ایران0000-0001-9500-9873Journal Article20200426In this study, 150 Manchurian and 150 Japanese quail breeds were used in a completely randomized block design to investigate the relationship between daily weight and IGF-I gene expression at 35 days of age in quail breast muscles. On the seventh day of rearing, quail chicks were weighed and each breed was divided into two groups: light and heavy. The amount of IGF-I gene expression was evaluated at 35 days old on the breast muscle by using Real-Time PCR. At 35 days old, breast weight was measured. The lowest IGF-I gene expression was indicated in the lightweight and heavyweight groups. The highest and lowest IGF-I gene expression occurred in the heavyweight group of the Manchurian quails and in the lightweight group of Japanese quails, respectively. The highest breast muscle weight was observed in the heavyweight group of Manchurian quails. According to this study, IGF-I gene can impact the metabolism of quail; so its expression can affect the growth rate and weight gain and is also one of the factors that results in weight difference between the two breeds.در این پژوهش، برای بررسی ارتباط بین وزن ۷روزگی و بیان ژن IGF-I در سن ۳۵ روزگی در عضلات سینه بلدرچین، از ۱۵۰ نژاد بلدرچین مانچوریا و ۱۵۰ نژاد بلدرچین ژاپنی در قالب طرح بلوک کاملاً تصادفی استفاده شد. روز هفتم پرورش، جوجه بلدرچینها وزن شد و هر کدام از نژادها به دو گروه سبک و سنگین تقسیم شدند. میزان بیان ژن IGF-I در روز ۳۵ پرورش در عضلات سینه این دو نژاد بلدرچین به روش Real time PCR مورد بررسی قرار گرفت. در سن ۳۵ روزگی، وزن سینه هردو نژاد اندازهگیری شد. با توجه به نتایج بدستآمده، بیان ژن IGF-I در گروههای سبکوزن هر دو نژاد کمتر از مقدار آنها در گروههای سنگینوزن مشاهده شد. گروه سنگینوزن بلدرچین نژاد مانچوری بیشترین مقدار بیان و گروه سبکوزن بلدرچین ژاپنی کمترین مقدار بیان IGF-I را به خود اختصاص دادند. بیشترین وزن عضله سینه در گروه سنگینوزن بلدرچین مانچوریا مشاهده شد. با توجه به این پژوهش میتوان چنین نتیجهگیری کرد که ژن IGF-I یکی از ژنهایی است که بر سوخت و ساز بدن بلدرچین تأثیر دارد و میتواند روی سرعت رشد و افزایش وزن بلدرچین تأثیرگذار باشد؛ همچنین یکی از عواملی است که باعث تفاوت وزن در این دو نژاد میشود.https://karafan.tvu.ac.ir/article_119216_5a6125950530b803039d9fc5f2140460.pdfدانشگاه فنی و حرفهایفصلنامه علمی کارافن2382-979617220200822Nutritional Effect of Different Levels of Chlorella algae on Brood Rearing (egg, larvae and pupa), Pollen Storage and Honey Bee (Apis mellifera) Colony Populationsتاثیر تغذیهای سطوح مختلف جلبک کلرلا بر میزان تخم، لارو، شفیره، ذخیره گرده و جمعیت کلونیهای زنبورعسل (Apis mellifera)10711611921710.48301/kssa.2020.119217FAسکینه باباییدپارتمان کشاورزی، آموزشکده فنی کشاورزی شهریار، دانشگاه فنی و حرفهای استان تهران، ایران.0000-0003-1039-4691سید ناصر خالقی میراندانش آموخته دکتری تغذیه طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.محمد شجاع الدینیدپارتمان کشاورزی، آموزشکده فنی کشاورزی شهریار، دانشگاه فنی و حرفهای استان تهران، ایران.0000-0001-8047-8378غلامعلی نهضتی پاقلعهعضو هیات علمی، دپارتمان کشاورزی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.Journal Article20200509The present study was designed to investigate the effect of <em>Chlorella </em><em>algae</em> as a source of protein on the rate of queen bees laying eggs (egg, larva and pupa), pollen storage, colony population and feed consumption. This experiment on honey bees <em>(Apis mellifera)</em> was conducted based on a Completely Randomized Design (CRD) with 4 treatments and 10 replications at the Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran. Treatments were classified as follows: 1- Basal diet, 2- Basal diet containing 5% of <em>Chlorella</em>, 3- Basal diet containing 10% of <em>Chlorella</em>, and 4- Basal diet containing 20% of <em>Chlorella.</em> Results showed that different levels of <em>Chlorella</em> algae have significant effects on total brood rearing, feed consumption and colony population (p < 0.05). The present research findings suggest that levels of dietary <em>Chlorella algae</em> can improve the total brood and population of the colony.به منظور ارزیابی اثرات تغذیهای سطوح مختلف جلبک کلرلا به عنوان مکمل پروتئینی بر میزان تخمگذاری ملکه، لارو، شفیره، ذخیره گرده و جمعیت کلونی، آزمایشی با جیرههای غذایی مختلف در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 10 تکرار در زنبورستان پردیس کشاورزی دانشگاه تهران انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل: 1. جیره شاهد 2. جیره پایه حاوی 5 درصد کلرلا 3. جیره پایه حاوی 10 درصد کلرلا 4. جیره پایه حاوی 20 درصد کلرلا بودند. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری دادهها نشان میدهد که تیمارها از نظر خوشخوراکی و میزان مصرف جیرهها پرورش نوزاد (مجموع تخم، لارو و شفیره) و جمعیت کلونیها تفاوت معنیدار دارند (05/0p <). به نظر میرسد اثرات تغذیهای جلبک کلرلا بر روی پرورش نوزاد مثبت بوده و میتواند میزان تخم، لارو و شفیره را نسبت به گروه شاهد، افزایش دهد. https://karafan.tvu.ac.ir/article_119217_7a7e5c6e94707324d32d84c2915fd3e1.pdfدانشگاه فنی و حرفهایفصلنامه علمی کارافن2382-979617220200822The Effect of Wilting and Use of Formic and Sulphuric Acid on the Composition, Ruminal Degradability and Aerobic Stability of Alfalfa Silageاثر پژمردهسازی و استفاده از اسید فرمیک و اسید سولفوریک بر ترکیب شیمیایی، تجزیهپذیری و پایداری هوازی سیلاژ یونجه11712611922410.48301/kssa.2020.119224FAسمانه قاسمیاستادیار، دپارتمان فنی و کشاورزی دانشکده فنی و کشاورزی شهریار، دانشگاه فنی و حرفه ای استان تهران، ایران.0000-0003-4794-1660مهدی بهگراستادیار، پژوهشکده کشاورزی هسته ای، پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، کرج، ایران.Journal Article20200426Effects of wilting and usage of formic and/or sulphuric acids on alfalfa silage (AS) composition, aerobic stability and ruminal degradability were tested in three trials. Chopped alfalfa hay (AH) were wilted and then ensiled. There were no differences between compositions of wilted and fresh AH. In silage 1 and 2, crude protein and true protein increased while NDF decreased. Compared to control silage, formic acid treated silage had more crude protein and true protein while silage 3 had more crude protein only. Aerobic stability of silages was evaluated using changing values of pH and N-NH<sub>3</sub>. The pH data illustrated that acid treatment can protect silage from spoilage to a greater degree compared to the control silage until 48 h. In all incubation times, N-NH<sub>3</sub> contents of control silage were higher than acid treated silages. Ensiling decreased fraction a and increased fraction b of DM compared to AH. Ensiling decreased fraction a+b of DM compared to AH and this decrease was more pronounced for acid treated silages. For the degradability of CP, fraction <em>a</em> of AH was less than the control silage and formic acid treated silage; however, this fraction was higher in AH compared to silage 3. The reverse order was noted for fraction <em>b</em>.در این پژوهش، به منظور بررسی اثر پژمردهسازی و استفاده از اسیدفرمیک و اسیدسولفوریک بر ترکیب شیمیایی، پایداری هوازی و تجزیهپذیری سیلاژ یونجه در سه مرحله انجام شد. یونجه تازه، پژمرده و سه نوع سیلاژ تهیه شد. پژمردهسازی، تأثیری بر ترکیب شیمیایی یونجه نداشت. سیلاژ شاهد، کمترین مقدار پروتئین خام در مقایسه با سیلاژهای حاوی اسید و یونجه را داشت (05/0>P). سیلاژهای حاوی اسید در مقایسه با سیلاژ شاهد و یونجه مقادیر بالاتری از پروتئین خام و حقیقی و همچنین مقادیر کمتری از دیواره سلولی داشتند (05/0>P). نیتروژن غیرپروتئینی در سیلاژ شاهد و سیلاژ 2 در مقایسه با دیگر تیمارها کمتر بود (05/0>P). در تمام زمانهای انکوباسیون نیتروژن آمونیاکی سیلاژ شاهد در مقایسه با سیلاژهای حاوی اسید بیشتر بود (05/0>P). دادههای pH نشان داد که سایر سیلاژها در مقایسه با سیلاژ شاهد باعث حفظ سیلاژ تا 48 ساعت میشوند (05/0>P). سیلوسازی باعث کاهش بخش سریع تجزیه و افزایش بخش کند تجزیه ماده خشک در مقایسه با یونجه شد (05/0>P). بخش سریع تجزیه پروتئین در یونجه در مقایسه با سیلاژ فاقد افزودنی کمتر، ولی در مقایسه با سیلاژ حاوی افزودنی بیشتر بود و در مقابل بخش کند تجزیه دارای روندی عکس بود (05/0>P). https://karafan.tvu.ac.ir/article_119224_34891a97bf3f2732860fff60d9515251.pdfدانشگاه فنی و حرفهایفصلنامه علمی کارافن2382-979617220200822Investigation and Analysis of Drying Kinetics of Carrot Layers with Microwave Ovenبررسی و تحلیل سینتیک خشک کردن لایههای هویج با آون مایکروویو12713411922510.48301/kssa.2020.119225FAمانی قنبریدپارتمان مهندسی ماشینهای کشاورزی، آموزشکده فنی کشاورزی شهریار، دانشگاه فنی و حرفهای استان تهران، ایران.0000-0002-9894-9841سید مهدی صحرائیانمربی، دپارتمان مکانیک ماشین های کشاورزی، دانشکده کشاورزی شهریار، دانشگاه فنی و حرفه ای استان تهران، ایران.Journal Article20200427Microwaves are one of the fastest methods of drying food whose energy is comparable to that of hot air drying.In this paper, the kinetics of drying film-thin carrot layers was investigated and analyzed. First, the carrots were cut into 2.5 mm and 5 mm thicknesses and then the experiments were carried out using Samsung M945 Microwave. Microwave power and shape of the carrot layers affected the drying time and effective moisture penetration to the extend that the drying time was reduced by 57.5%. The moisture penetration for the samples with 2.5 and 5 mm thickness changed from 1.35 ´ 10<sup>-7</sup> to 3.6 ´ 10<sup>-7</sup> m<sup>2</sup> /s and 5.37 ´ 10<sup>-7</sup> to 1.06 ´ 10<sup>-6</sup>, respectively.یکی از روشهای سریع خشک کردن مواد غذایی که انرژی آن، قابل مقایسه با روش خشک کردن با هوای گرم است، استفاده از مایکروویو میباشد. سیستمهای خشک کردن مایکروویو، زمان خشک کردن محصول با حداقل تأثیر منفی بر کیفیت محصول به طور قابل توجهی کاهش دادهاند. در این مقاله، سینتیک خشک کردن لایه نازک هویج، بررسی و تحلیل شد. ابتدا هویجها به ضخامتهای 5/2 و 5 میلیمتر، برش داده شدند و سپس آزمایشها با دستگاه ماکروویو M945-Sumsung انجام گردید .نتایج آزمایشها نشان داد که توان ماکرویو و شکل لایههای هویج، بر مدت زمان خشک شدن و نفوذ رطوبت مؤثر، تأثیر داشت؛ به طوری که زمان خشک شدن 5/57 درصد کاهش یافت. مقدار نفوذ رطوبتی برای نمونههای با ضخامت 5/2 و 5 میلیمتر به ترتیب از<sup>7-</sup>10×35/1 تا m<sup>2</sup>/s <sup>7-</sup>10× 6/3 و <sup>7-</sup>10× 37/ 5 تا m<sup>2</sup>/s <sup>6-</sup>10× 06/1 تغییر یافت.https://karafan.tvu.ac.ir/article_119225_393f568f3e909875ea962ecb3d96f707.pdfدانشگاه فنی و حرفهایفصلنامه علمی کارافن2382-979617220200822The Effect of Solvent Type, Time and Extraction Method on the Chemical Compositions and Antioxidant Activity of Eggplant Peel Extractتأثیر نوع حلال، زمان و روش استخراج بر ترکیبات شیمیایی و فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره پوست بادمجان13515011922610.48301/kssa.2020.119226FAشیما کاوهدانشجوی دکتری شیمی مواد غذایی، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران.علیرضا صادقی ماهونکاستاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران.0000-0002-7461-1440خشایار سرابندیدانشآموخته دکتری، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران.Journal Article20200209Antioxidants are compounds that protect the body against free radical damages. Eggplants are one of the most common vegetables consumed all around the world, containing large amounts of bioactive compounds with medicinal properties. The aim of this study was to investigate the effect of solvent type (80% ethanol and 80% methanol and water), extraction method (ultrasonic bath and soaking) and extraction time (20, 60 and 80 minutes) on the amount of phenolic, flavonoids and anthocyanin compounds and DPPH radical scavenging activity, Fe reducing power and total antioxidant capacity of eggplant peel extracts. The results showed that 80% ethanol was the best solvent for extraction of phenolic compounds (86.87 mg gallic acid/g), whereas the maximum flavonoids content (18.23 mg rutin/g) was extracted using 80% methanol. The anthocyanin content of the extracts varied in the range of 0.8-4.33 (mg cyanidine/g), and the use of ultrasound significantly increased the anthocyanin extraction. The DPPH radical scavenging activity and Fe reducing power of the ultrasound extracts were more than the extracts obtained from soaking method. The maximum DPPH radical scavenging activity (51.96%) and Fe reducing power (2.46, absorption at 700 nm) were related to aqueous and methanol extracts, respectively and derived from ultrasonic bath method and extraction time of 80 minutes. The maximum total antioxidant capacity (2.23 and 2.27, absorption at 695 nm) was related to methanolic extracts obtained from ultrasonic bath and extraction time of 60 and 80 minutes. As a result, utilization of ultrasound is a useful method for extraction of bioactive compounds present in eggplant peel. In addition, the obtained natural antioxidant compounds can be used in food formulations as alternatives to synthetic antioxidants and functional foods.آنتیاکسیدانها، نرکیباتی هستند که از بدن در برابر آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد محافظت میکنند. بادمجان، از رایجترین سبزیجات مورد استفاده در سراسر جهان است که حاوی مقدار زیادی ترکیبات زیستفعال با خواص دارویی میباشد. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر نوع حلال (اتانول 80%، متانول 80% و آب)، روش استخراج (حمام فراصوت و غرقابی) و زمان استخراج (20، 60 و 80 دقیقه) بر میزان ترکیبات فنولی، فلاونوئیدی، آنتوسیانینی و قدرت مهار رادیکال DPPH، احیاءکنندگی آهن و ظرفیت آنتیاکسیدانی کل عصارههای پوست بادمجان بود. نتایج نشان داد که اتانول 80% بهترین حلال برای استخراج ترکیبات فنولی (87/86 میلی گرم اسیدگالیک بر گرم ماده جامد) بود، درحالیکه بیشترین میزان ترکیبات فلاونوئیدی (23/18 میلیگرم روتین بر گرم ماده جامد) با استفاده از متانول 80% استخراج شد. محتوای آنتوسیانینی عصارهها در محدوده 33/4-8/0 (میلیگرم سیانیدین در بر گرم ماده جامد) متغیر بود. استفاده از فراصوت بهمیزان قابل ملاحظهای، منجر به افزایش استخراج ترکیبات آنتوسیانینی گردید. در بین تیمارهای مختلف بیشترین میزان فعالیت مهار رادیکال DPPH (%96/51) و قدرت احیاءکنندگی (46/2، جذب در 700 نانومتر)، بهترتیب مربوط به عصارههای آبی و متانولی حاصل از روش حمام فراصوت و مدت زمان استخراج 80 دقیقه بود. بیشترین ظرفیت آنتیاکسیدانی کل (23/2 و 27/2، جذب در 695 نانومتر) مربوط به عصارههای متانولی استخراج شده با فراصوت در زمانهای 60 و 80 دقیقه بود. در نتیجه استفاده از فراصوت راهکاری مفید در جهت استخراج ترکیبات زیستفعال موجود در پوست بادمجان میباشد و میتوان از ترکیبات آنتیاکسیدان طبیعی حاصل در فرمولاسیونهای غذایی بهعنوان جایگزین آنتیاکسیدانهای سنتزی و تولید غذاهای فراسودمند استفاده کرد.https://karafan.tvu.ac.ir/article_119226_9c9db607027f6ef6669e128cfd3b1c05.pdf