%0 Journal Article %T بهینه‌سازی اقتصادی فرایند خشک‌کردن ورقه‌های سیب به روش سطح پاسخ %J فصلنامه علمی کارافن %I دانشگاه فنی و حرفه‌ای %Z 2382-9796 %A اسفندیاری, کورش %A صفرزاده, عرفان %D 2022 %\ 01/21/2022 %V 18 %N 4 %P 111-122 %! بهینه‌سازی اقتصادی فرایند خشک‌کردن ورقه‌های سیب به روش سطح پاسخ %K خشک‌کردن %K خشک‌کن هوای گرم %K بهینه‌سازی فرایند %K روش سطح پاسخ %K میوه سیب %R 10.48301/kssa.2021.131494 %X سیب یک محصول کشاورزی باارزش است که می‌توان با خشک‌کردن آن به‌صورت ورقه‌های نازک ارزش‌افزوده فراوانی را از منظر اقتصادی ایجاد کرد. در پژوهش حاضر، از یک خشک‌کن کانالی آزمایشگاهی به‌منظور بهینه‌سازی اقتصادی فرایند خشک‌کردن ورقه‌های سیب سرخ با استفاده از روش سطح پاسخ (RSM) استفاده گردید. روش سطح پاسخ با طراحی آزمایش‌هایی که در آ‌ن‌ها تمامی پارامترهای مستقل به‌صورت هم‌زمان تغییر می‌یابند، تأثیر هم‌زمان تمامی پارامترها را بر خروجی (خروجی‌های) آزمایش، تعیین می‌کند و تصویری کامل از چگونگی تأثیرگذاری پارامترها بر خروجی آزمایش‌ها را در اختیار پژوهش‌گر قرار می‌دهد. برای طراحی آزمایش به روش RSM در پژوهش حاضر، دو پارامتر دما و سرعت هوای عبوری از درون کانال خشک‌کن به‌عنوان متغیرهای مستقل و دو پارامتر زمان خشک شدن و میزان مصرف انرژی به‌عنوان متغیرهای هدف (پاسخ) به‌منظور بهینه‌سازی انتخاب شدند. به‌منظور طراحی آزمایش‌ها به روش RSM، روش طراحی مرکب مرکزی (CCD) به‌کار گرفته شد. درنهایت با انجام آزمایش‌های طراحی‌شده و استفاده از آنالیز واریانس (ANOVA)، شرایط بهینه‌ خشک‌کردن سیب سرخ به‌صورت دمای هوای عبوری برابر با 70 درجه‌ سانتی‌گراد و سرعت هوای عبوری برابر با 3 متر بر ثانیه تعیین شد که در این حالت میزان مصرف انرژی و مدت‌زمان خشک شدن در آزمون اعتبارسنجی به‌ترتیب برابر با 51/1 کیلووات ساعت (در مقابل 36/1 کیلووات ساعت پیش‌بینی شده) و 46 دقیقه (در مقابل 41 دقیقه پیش‌بینی شده) خواهد بود. %U https://karafan.tvu.ac.ir/article_131494_7054312cf396e747b0b8bab48430cba3.pdf