%0 Journal Article %T عوامل مؤثر بر ترویج و توسعه فعالیت‌های کشاورزی ارگانیک %J فصلنامه علمی کارافن %I دانشگاه فنی و حرفه‌ای %Z 2382-9796 %A فاطمی, مهسا %A منفرد, نوذر %A رضایی مقدم, کورش %A بادزبان, فاطمه %D 2022 %\ 01/21/2022 %V 18 %N 4 %P 13-32 %! عوامل مؤثر بر ترویج و توسعه فعالیت‌های کشاورزی ارگانیک %K نگرش %K رفتار %K محیط‌زیست %K ارگانیک %K کشاورزی پایدار %R 10.48301/kssa.2021.129161 %X افزایش نیاز جوامع بشری به امنیت غذایی و توسعه علم و فناوری‌های نوین، نظیر تولید ارقام پرمحصول، استفاده از نهاده‌های شیمیایی و مهندسی ژنتیک دارای اثرات مخرب بر محیط‌زیست و منابع طبیعی است؛ لذا تلاش­های گسترده­ای برای معرفی کشاورزی جایگزین به‌عنوان یکی از راه‌حل‌های دستیابی به توسعه پایدار مطرح شده است. کشاورزی ارگانیک، نوعی کشاورزی پایدار با هدف ایجاد سیستم‌های تولیدی کشاورزی یکپارچه، نظام‌یافته و انسانی است که تضادی با منافع زیست‌محیطی و اقتصادی نداشته باشد. هدف پژوهش حاضر، واکاوی عوامل مؤثر بر فعالیت‌های کشاورزی ارگانیک در بین زارعین استان بوشهر می‌باشد. این پژوهش با بهره‌گیری از پیمایش، به جمع‌آوری اطلاعات از 67 کشاورز در دو منطقه استان بوشهر با روش نمونه­گیری طبقه‌بندی تصادفی پرداخته است. روایی صوری و پایایی پرسشنامه به ترتیب توسط استادان دانشگاه و مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی و انجام یک مطالعه راهنما تأیید شد. دامنه ضرایب آلفای کرونباخ بین 6/0 تا 91/0 به‌دست آمد. یافته‌های مدل‌های معادلات ساختاری حاصل از داده‌های دو منطقه مورد مطالعه نشان داد که مؤلفه‌هایی همچون دانش اصول کشاورزی ارگانیک، نگرش نسبت به حفظ محیط‌زیست، نگرش نسبت به سلامتی انسان، آگاهی از پیامدهای منفی کشاورزی متداول و نگرش نسبت به گروه مرجع بر نگرش کشاورزان و رفتارهای آنان نسبت به شیوه‌های کشاورزی ارگانیک تأثیر دارند. در نهایت، پیشنهادهایی در راستای تشویق زارعین برای به‌کارگیری کشاورزی ارگانیک ارائه شده است. %U https://karafan.tvu.ac.ir/article_129161_4a0884307a483051114ae5a5a6a9c3e9.pdf