کد مقاله : 13980806193137

عنوان مقاله : آسیب‌شناسی عملکرد بناهای تاریخی خشتی تحت اثر زلزله و بررسی روش‌های مقاوم‌سازی آن‌ها

فایل های مقاله : 3.71 MB

1 ابراهیم خلیل زاده وحیدی e_vahidi2000@yahoo.com استادیار دکترا
2 پرستو خلیل زاده وحیدی parasto.kh@yahoo.com دانشجو دانشجوی کارشناسی
3 رضا مرادی ce.rezamoradi@yahoo.com دانشجو دانشجوی دکترا

ایران سرزمینی با تمدن هفت‌هزار‌ساله، یکی از کهن‌ترین تمدن‌های جهان باستان است که به دلیل سابقۀ فرهنگی و هنری غنی گذشته، بناهای تاریخی زیادی در آن وجود دارد که بیشترشان در مناطق با خطر لرزه‌ای زیاد واقع شده‌اند. ارگ بم که در سده پنجم پیش از میلاد ساخته شده بود و با مساحت 180 هزار متر مربع در مسیر جاده ابریشم قرار داشت، یکی از بزرگ‌ترین سازه‌های خشتی جهان بود. متأسفانه این سازه عظیم و با‌ارزش طی زلزله بم آسیب دید و بیش از 80 درصد آن تخریب شد. با توجه به سابقه درخشان و میراث هنری غنی که شامل معماری، سنگ‌تراشی سفالگری وغیره می‌شود، نیاز به حفظ و نگهداری آثار به‌جای‌مانده از گذشته بیش‌از‌پیش احساس می‌شود. در این مقاله پس از بیان اهمیت و ضرورت حفظ بناهای تاریخی خشتی به ویژگی‌های معماری آن‌ها پرداخته می‌شود. در گام بعدی عملکرد لرزه‌ای بناهای تاریخی خشتی مورد بحث قرار می‌گیرد و سپس روش‌های مقاوم‌سازی لرزه‌ای و ترمیم بناهای خشتی تاریخی بررسی می‌شود. در نهایت مطالعات انجام‌شده در زمینه مقاوم‌سازی و مرمت بناهای تاریخی خشتی مرور خواهد شد.